Gezondheid
Vorige

1 van 703

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Waarom is overgewicht op het werk zo’n probleem?

Overgewicht op het werk
63% van de medewerkers in ons land kampt met overgewicht. 4 op 10 doen zelden of nooit fysieke activiteiten. Met risico op ergonomische klachten.

Dat blijkt uit data van ruim 100.000 medewerkers die HR-adviseur Attentia analyseerde. 36% van de medewerkers heeft een gezond BMI: tussen 18,5 en 24,9. Echter 40% heeft een BMI tussen 25 en 29,9 en dus overgewicht. 23% lijdt zelfs aan obesitas of zwaarlijvigheid met een BMI van meer dan 30. Ondergewicht, met een BMI van minder dan 18,5, komt zelden voor.

Meer mannen (65%) dan vrouwen (52%) lijden aan overgewicht of obesitas. Overgewicht neemt ook toe met de leeftijd. Is bij medewerkers tot 24 jaar 40% te zwaar, dan stijgt dat bij 55-plussers tot 71%. Overgewicht in combinatie met te weinig beweging werkt ergonomische klachten in de hand.

De 20 minuten-regel tegen stress en… overgewicht!

Gezondheidsklachten

44% van alle gezondheidsklachten van de onderzochte medewerkers heeft betrekking op het bewegingsapparaat, aldus Jolien Maes, preventieadviseur ergonomie bij Attentia. “Het gaat dan over pijn of last aan de spieren, gewrichten, pezen of botten die zorgen voor de lichaamshouding en beweging. Voornamelijk in de rug, nek en schouders.”

Ook in de knieën duikt dergelijke pijn vaak op. “Die pijn is heel vaak het gevolg van een slechte houding of verkeerde beweging. Overgewicht vergroot het risico op dit soort klachten, omdat het extra gewicht voor een zwaardere belasting zorgt”, stelt Maes. “Daarnaast zijn medewerkers die meer bewegen, ook beter gewapend tegen bijvoorbeeld rugklachten. Want sterke spieren beschermen en ontlasten het lichaam.”

Ontdek: Wanneer schaadt werken je gezondheid?

Sporten maar?

Verder blijkt uit de cijfers dat 42% van de onderzochte medewerkers nooit of minder dan een half uur sport of actief beweegt na het werk.

Mannen doen gemiddeld wel vaker aan sport en beweging dan vrouwen. 21% van de mannen beoefent meer dan vier uur per week een fysieke activiteit, 17% meer dan twee uur. Bij vrouwen is dat respectievelijk 13 en 16%.

Jongeren beoefenen vaker sport of beweging, maar vanaf 35 jaar tot de 55-plussers is er nog weinig verschil tussen de generaties.

Lees ook: Ga jij nog sporten na je werk?

Impact op ziekteverzuim

Een gezond gewicht en een actieve levensstijl zijn niet alleen belangrijk voor de medewerker als individu, maar komen ook de werkgever ten goede. “We weten uit onderzoek dat matige tot intensieve activiteit in de vrije tijd samenvalt met een lager ziekteverzuim”, stelt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia.

Anderzijds gaat, volgens hem, het risico op ziekteverzuim net omhoog bij mensen die wel een fysiek veeleisende job hebben, maar daarnaast te weinig bewegen in hun vrije tijd.

Extra: Fietsende werknemers zijn minder vaak ziek

(William Visterin)

3 november 2023
Anderen bekeken ook